Pregled - svet, 4. 8. (četrtek)

Ljubljana, 4. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 8. avgusta.

PEKING/TAIPEI - Kitajska je začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana po tistem, ko je otok obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Vaje, ki bodo trajale do nedelje, vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta.

TOKIO - Japonske oblasti so sporočile, da naj bi balistične rakete, ki jih je med vojaškimi vajami izstrelila Kitajska, pristale v japonski izključni gospodarski coni. V Tokiu so zadevo označili za resen problem in zaradi tega že protestirali pri kitajskih oblasteh.

PHNOM PENH - Zunanji ministri Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so glede Tajvana strani pozvali k skrajni zadržanosti in posvarili pred "provokativnimi dejanji". Opozorili so na tveganje, da se razmere sprevržejo v "odprte konflikte" z nepredvidljivi posledicami. Združenje se je ponudilo kot posrednik za umiritev napetosti.

SEUL - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, ki je imela na programu tudi obisk demilitariziranega območja na meji s Severno Korejo, je ob obisku v Seulu ponovno potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje. Izrazila je tudi zaskrbljenost zaradi vse večjih napetosti na Korejskem polotoku. Po obisku Južne Koreje je predstavnica ameriškega kongresa že odpotovala na Japonsko.

DONECK - Pri Donecku na vzhodu Ukrajine potekajo srditi spopadi med ukrajinsko in rusko stranjo. Sile proruskih separatistov skušajo pregnati ukrajinsko vojsko z njihovih obrambnih položajev v predmestjih Donecka, izhaja iz vojaških poročil obeh držav. Mesto od leta 2014 nadzorujejo proruski separatisti, vendar pa ukrajinska vojska v veliki meri še naprej nadzoruje istoimensko območje.

LONDON - Ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo baze v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah, je razvidno iz poročila nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International. Ob tem so opozorili, da to nikakor ne upravičuje neselektivnih ruskih napadov, medtem ko je Kijev poročilo ostro zavrnil in ga označil za prorusko propagando.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v sredo ostro kritiziral naftna in plinska podjetja po svetu, ki kujejo velike dobičke zaradi krize z visokimi cenami energentov. Dejal je, da je njihov pohlep naravnost grotesken, vlade pa je pozval, naj dobičke obdavčijo in sredstva porabijo za pomoč najranljivejšim.

MOSKVA - Sodišče v Rusiji je ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner obsodilo na devet let zaporne kazni, potem ko je bila spoznana za krivo tihotapljenja in posedovanja marihuane. Ob tem bo morala plačati tudi kazen v višini milijon rubljev - približno 16.000 ameriških dolarjev. Odvetniki 31-letne športnice so sporočili, da se bodo nad odločitvijo sodišča pritožili, odločitev je obsodil tudi ameriški predsednik Joe Biden.

NEW YORK - Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju, ki so jo zasedle ruske sile, je "popolnoma izven nadzora", je v sredo opozoril generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. Razmere v elektrarni so po njegovih besedah izredno nestabilne in občutljive, zato je nujno, da IAEA opravi inšpekcijski pregled.

BEJRUT - Minevata dve leti, odkar je v bejrutskem pristanišču v skladišču amonijevega nitrata odjeknila eksplozija, ki je terjala več kot 200 življenj. Preiskava ene najhujših tragedij v libanonski zgodovini je zastala, medtem pa so danes iz Bejruta poročali o protestih ob obletnici eksplozije in o vnovičnem zrušenju silosa za žito, potem ko je do podobnega zrušenja prišlo že minulo nedeljo.

BERLIN - V gozdu Grunewald na zahodu Berlina je izbruhnil obsežen požar, potem ko je v policijskem skladišču streliva odjeknilo več eksplozij.
Požar je do večera zajel območje, veliko približno 50 hektarjev, gašenje pa je bilo zaradi nevarnosti eksplozij oteženo. Požar sicer ni zahteval žrtev, naseljena območja pa niso ogrožena.

VIGO - Gasilci v Galiciji na severozahodu Španije se ob pomoči več kot 20 letal borijo z gozdnim požarom, ki je bil očitno povzročen namerno, so sporočile tamkajšnje lokalne oblasti. Požar, ki so ga podžgali močni vetrovi in vročinski val, je uničil že okoli 600 hektarjev gozda, vendar pa trenutno ne ogroža naseljenih območij.

PARIZ - Francoska vlada želi do konca leta imenovati odposlanca za pravice lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev, je sporočila francoska premierka Elisabeth Borne. Odposlanec za pravice pripadnikov skupnosti LGBT+ naj bi si na mednarodni ravni prizadeval za dekriminalizacijo homoseksualnosti in transseksualnosti.

WASHINGTON - Ameriški senat je v sredo s 95 glasovi proti enemu ratificiral pogodbi o pristopu Finske in Švedske k zvezi Nato. Dokument mora zdaj podpisati predsednik ZDA Joe Biden, ki je odločitev senata že pozdravil. Pristopni pogodbi mora ratificirati vseh 30 članic zveze Nato. Doslej je to nalogo opravila polovica članic zavezništva.

WASHINGTON - Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA se je junija v primerjavi z majem skrčil za 6,2 odstotka na 79,6 milijarde dolarjev, kar je najnižja vrednost v zadnjih šestih mesecih in predstavlja večji padec od pričakovanj analitikov Wall Streeta. Ministrstvo za trgovino ZDA je sporočilo, da je po dolgem času uvoz padel za 0,3 odstotka.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se večinoma zvišali, potem ko je britanska centralna banka Bank of England zvišala obrestno mero. Vlagatelji so obenem spremljali kitajske vojaške vaje v okolici Tajvana. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je okrepil.

lkr/lkr
© STA, 2022