Pregled - Slovenija, 4. 8. (četrtek)

Ljubljana, 4. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 4. avgusta.

ČRNOMELJ/METLIKA - Ministrstvo za delo si prizadeva, da bi domove za starejše ustrezno pripravili na napovedani jesenski val epidemije covida-19 in na soočenje z draginjo. Do novega leta pa naj bi prenovili sistem dolgotrajne oskrbe, je ob današnjem obisku domov v Črnomlju in Metliki v izjavi v Črnomlju dejal minister Luka Mesec. Vlada je želela s spremembami zakona o dolgotrajni oskrbi prestaviti začetek izvajanja zakona za eno leto in domovom jeseni zagotoviti 30 milijonov evrov. A ker so v SDS vložili pobudo za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona, se uveljavitev zakona ne bo zamaknila. Vse, ki nameravajo prispevati podpis za razpis referenduma, je posvaril, da se skuša s tem referendumom nabirati politične točke na hrbtih stanovalcev domov.

LJUBLJANA - Razrešitev Bojana Babiča z mesta načelnika Upravne enote (UE) Ljubljana ni bila politično motivirana, je poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik. Napovedala je obsežnejšo reorganizacijo upravnih enot, vodenje UE Ljubljana pa bo začasno, kot vršilka dolžnosti, prevzela generalna sekretarka na ministrstvu Nataša Trček. Babič je pojasnil, da se na razrešitev z mesta načelnika ne bo pritožil.

LJUBLJANA - NSi obeležuje 22-letnico delovanja, ob čemer so ponosni, da udejanjajo idejo krščanske demokracije, jo poskušajo živeti in delati dobro za ljudi, je na novinarski konferenci dejala podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič. O podpori referendumskim pobudam se v stranki še pogovarjajo. Referendumske pobude za zakon o vladi ne bodo podprli, morda bodo podprli tisto o zakonu o RTVS. O kandidatu za predsednika republike se bodo odločili v začetku septembra, čakajo pa sicer na odločitev evropske poslanke Ljudmile Novak.

LJUBLJANA - Slovenija je junija zabeležila najvišji junijski vrednosti izvoza in uvoza doslej. Po podatkih statističnega urada je izvozila za 5,3 milijarde evrov blaga, kar je 57,2 odstotka več kot junija lani, uvozila pa ga je za 4,8 milijarde evrov oz. 40 odstotkov več. Junij je bil prvi mesec letos s presežkom v bilanci.

LJUBLJANA - Potem ko je služba vlade za digitalno preobrazbo v torek objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme, so nekateri izvajalci že zapolnili vsa razpoložljiva mesta. V podjetju B&B ob tem opozarjajo, da prihaja do nezadovoljstva in celo groženj njihovim sodelavcem s strani oseb, ki so ostale brez možnosti prijave.

LJUBLJANA/KOSTEL - Elektronček Group, ki je v večinski lasti podjetnika Joca Pečečnika, je pri varuhu konkurence priglasil koncentracijo nad družbo za polnjenje vode Costella. Prodajni postopek zanjo je konec lanskega leta napovedala švicarska družba Agrokor, ki je v likvidaciji. Najvrednejše premoženje Costelle je po pisanju Financ neizkoriščena koncesija za črpanje vode, ki velja do leta 2035. Po njej bi lahko Costella načrpala 250 milijonov litrov vode na leto.

BLED/RADOVLJICA - Društvo za varstvo okolja Bled opozarja, da na vrhuncu turistične sezone večje količine zaudarjajočih odplak preplavljajo strugo potoka Jezernica na Bledu. Sava Bohinjka se duši v onesnaženju in razraslih algah, v bližnji ribogojnici pa so morali zaradi zastrupitve evtanazirati na tisoče rib.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 786 PCR-testih in 5523 hitrih antigenskih testih potrdili 1624 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 91 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA/ZAGREB - Predsednik republike Borut Pahor se bo v nedeljo na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića kot prvi tuji državnik udeležil tamkajšnje tradicionalne viteške igre Sinjska alka, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Gre za tradicionalno prireditev, ki jo v hrvaškem Sinju prirejajo v spomin na obletnico zmage nad turškimi osvajalci leta 1715.

SLOVENJ GRADEC - V slovenjgraškem dvorcu Rotenturn se je pričel sedmi mednarodni festival kratkih filmov Shots, na katerem bodo v treh večerih predvajali izmed 1132 prijavljenih filmov 16 izbranih. Vsi filmi so podnaslovljeni s slovenskimi podnapisi, v ospredju pa je tematika odnosov. Letos je prvič največ hrvaških avtorjev, vsi ostali filmi so iz Evrope.

STARI TRG PRI LOŽU - Okolico gradu Snežnik je od četrtka do nedelje zavzel deseti interdisciplinarni festival Plavajoči grad. Organizatorji so za štiri dneve in tri noči napovedali 245 dogodkov, od tega bo dve tretjini glasbenih, ostalo bo predstavljalo uprizoritvene umetnosti, delavnice in družinski program.

apo/apo
© STA, 2022