Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PEKING/TAIPEI - Kitajska je začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana po tistem, ko je otok obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Vaje, ki bodo trajale do nedelje, vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta.

PHNOM PENH - Zunanji ministri Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so glede Tajvana strani pozvali k skrajni zadržanosti in posvarili pred "provokativnimi dejanji". Opozorili so na tveganje, da se razmere sprevržejo v "odprte konflikte" z nepredvidljivi posledicami. Združenje se je ponudilo kot posrednik za umiritev napetosti.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v sredo ostro kritiziral naftna in plinska podjetja po svetu, ki kujejo velike dobičke zaradi krize z visokimi cenami energentov. Dejal je, da je njihov pohlep naravnost grotesken, vlade pa je pozval, naj dobičke obdavčijo in sredstva porabijo za pomoč najranljivejšim.

NEW YORK - Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju, ki so jo zasedle ruske sile, je "popolnoma izven nadzora", je v sredo opozoril generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. Razmere v elektrarni so po njegovih besedah izredno nestabilne in občutljive, zato je nujno, da IAEA opravi inšpekcijski pregled.

WASHINGTON - Ameriški senat je v sredo s 95 glasovi proti enemu ratificiral pogodbi o pristopu Finske in Švedske k zvezi Nato. Dokument mora zdaj podpisati predsednik ZDA Joe Biden, ki je odločitev senata že pozdravil. Pristopni pogodbi mora ratificirati vseh 30 članic zveze Nato. Doslej je to nalogo opravila polovica članic zavezništva.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo podpisal izvršni ukaz, v skladu s katerim lahko zvezna vlada ZDA pomaga ženskam, ki bodo morale, če bodo hotele opraviti umetno prekinitev nosečnosti, iz republikanskih držav, kjer je splav prepovedan, potovati v demokratske, kjer je dovoljen. Biden je s podpisom pohitel, potem ko so volivci v Kansasu v torek z veliko večino na referendumu zavrnili pobudo za prepoved splava.

BERLIN - V gozdu Grunewald na zahodu mesta je izbruhnil obsežen požar, potem ko je v policijskem skladišču streliva odjeknilo več eksplozij.
Požar je zajel območje, veliko približno 1,5 hektarja, gašenje pa je zaradi več zaporednih eksplozij oteženo. Stanovanjska območja niso ogrožena, je pa prekinjenih več železniških povezav, zaprti so tudi nekateri odseki avtoceste.

ZAGREB - V predmestju Zagreba je v sredo zvečer na dvorišču enega od podjetij izbruhnil požar, ki so ga hrvaški gasilci ponoči uspeli omejiti. Vso noč se je z ognjenimi zublji borilo 200 gasilcev in 54 gasilskih vozil. V požaru ni bil nihče poškodovan. Na Hrvaškem so v letošnjih prvih sedmih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 46 odstotkov več požarov naravi, ki so zajeli 70 odstotkov več rastlinja kot lani.

BEJRUT - Minevata dve leti, odkar je v bejrutskem pristanišču v skladišču amonijevega nitrata odjeknila eksplozija, ki je terjala več kot 200 življenj. Preiskava ene najhujših tragedij v libanonski zgodovini je zastala, nesreča in njene posledice pa so v državo, ki se sooča s hudo gospodarsko krizo, vnesle še več politične nestabilnosti.

CHICAGO - Moški, ki je izvedel strelski napad na parado ob letošnjem dnevu neodvisnosti v Chicagu, se je na sodišču v ameriški zvezni državi Illinois izrekel za nedolžnega glede 117 točk obtožnice. Rober Crimo je 4. julija letos v predmestju Chicaga ubil 21 ljudi, 48 je bilo ranjenih.

FRANKFURT - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je drugo letošnje četrtletje sklenil s čistim dobičkom v višini 259 milijonov evrov. Gre za prvi četrtletni čisti dobiček od izbruha pandemije covida-19. Glavni izvršni direktor Carsten Spohr je obdobje pandemije covida-19 opisal kot "najhujšo finančno krizo v naši zgodovini".

BERLIN - Nemški farmacevtski in kemični koncern Merck je v letošnjem drugem četrtletju ustvaril 870 milijonov evrov čistega dobička, kar je za 16,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje so se povečali za 14,3 odstotka na 5,57 milijarde evrov.

BERLIN - Evropska spletna platforma za modo in življenjski slog Zalando je v letošnjem drugem četrtletju ustvarila 14 milijonov evrov čistega dobička, kar je precej manj kot v enakem obdobju lani. Družba je bila v prvem četrtletju v globoki izgubi, a se okrepljene rasti nadeja v drugi polovici leta.

TOKIO - Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je v prvem četrtletju poslovnega leta, med aprilom in junijem, ustvaril 736,8 milijarde jenov (5,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V primerjalnem obdobju se je število prodanih vozil zmanjšalo za 6,5 odstotka na 2,01 milijona.

sk/vb/sg/mg/rp/msc/bdo/sk
© STA, 2022