Istrski ovčji sir zaščiten z zaščiteno označbo porekla
Ljubljana, 25. julija - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prehodno nacionalno zaščitilo Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir z zaščiteno označbo porekla. Vlogo za zaščito sira so skupaj pripravili slovenski in hrvaški rejci drobnice, združeni v Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije in Združenju rejcev istrskih koz in ovc.
Robanov kot, Kmetija Knez.
Ovce na kmetiji Knez.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Istrski ovčji sir se prideluje iz surovega ali pasteriziranega mleka ovc, ki so bile vzrejene izključno na območju slovenske in hrvaške Istre, so sporočili z ministrstva.
Poleg proizvodnje mora znotraj geografskega območja potekati tudi pakiranje sira, pri čemer je pakiran sir označen z enotnim znakom.
Preden proizvajalci pričnejo s proizvodnjo Istrskega ovčjega sira/Istarskog ovčjeg sira, morajo pridobiti certifikat, da njihova proizvodnja poteka skladno s specifikacijo.