Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Portugalskem v boju s požarom umrl pilot, ogenj divja tudi v Franciji, Grčiji in Španiji

Porto/Iraklion/Malaga/Bordeaux, 16. julija - Med gašenjem požara na severu Portugalske je v nesreči umrl gasilski pilot. Tudi na španski sredozemski obali divjajo požari, prav tako se z ognjenimi zublji borijo v Grčiji in v Franciji, poročajo tuje agencije.

Španija, Alhaurin El Grande.
Celotna južna Evropa se spopada z silovitim vročinskim valom, ki podžiga gozdne požare in grozi z novimi temperaturnimi rekordi.
Gašenje gozdnega požara v Španiji.
Foto: dpa/STA

V Španiji je zaradi vročine v zadnjih dneh umrlo 237 ljudi. Vročinski val se bo v prihodnjih dneh z juga širil proti severu Evrope, grozijo novi požari.

Po navedbah informacijskega sistema Evropske komisije za gozdne požare so letos na območju celotne EU zabeležili rekorden obseg požarov. Od 1. januarja do 16. julija je ogenj uničil že 346.000 hektarjev gozdnatih območij, trikrat več od povprečja zadnjih 16 let za omenjeno obdobje.

Število velikih gozdnih požarov v EU pa je letos skoraj štirikrat višje od dolgoletnega povprečja. Skupaj je bilo takih požarov letos že 1756, povprečje v letih od 2006 do 2021 pa je bilo 470.

np/jhl/np
© STA, 2022