Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Biden: ZDA se ne bodo umaknile z Bližnjega vzhoda

Džeda, 16. julija - Ameriški predsednik Joe Biden je na današnjem vrhu v Džedi v Savdski Arabiji zatrdil arabskim voditeljem, da bodo ZDA še naprej polno navzoče na Bližnjem vzhodu in ne bodo prepustile vpliva v regiji drugim svetovnim silam.

Savdska Arabija, Džeda.
Ameriški predsednik Joe Biden je na današnjem vrhu v Džedi v Savdski Arabiji zatrdil arabskim voditeljem, da bodo ZDA še naprej polno navzoče na Bližnjem vzhodu in ne bodo prepustile vpliva v regiji drugim svetovnim silam.
Foto: dpa/STA

Savdska Arabija, Džeda.
Razvojni vrh v Savdski Arabiji, na katerem je sodelovalo šest držav članic Sveta za sodelovanje v zalivu (GCC), Irak in Jordanija.
Foto: dpa/STA

Savdska Arabija, Džeda.
Razvojni vrh v Savdski Arabiji.
Savdski kronski princ Mohamed bin Salman.
Foto: dpa/STA

Na vrhu je sodelovalo šest držav članic Sveta za sodelovanje v zalivu, Irak in Jordanija.

Biden je srečanje izkoristil za razpravo o nestanovitnih cenah nafte in predstaviti svojo vizijo vloge Washingtona v regiji, poroča francoska agencija AFP.

Arabske sogovornike boskušal prepričati, naj okrepijo črpanje nafte in tako znižajo cene na globalnih trgih. Na vrhu so sicer razpravljali še o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti, kot tudi o Jemnu, kjer je za zdaj še vedno v veljavi premirje v dolgoletni in krvavi vojni.

np/jhl/np
© STA, 2022