Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tajna služba ZDA izbrisala sporočila agentov med 5. in 6. januarjem 2021

Washington, 15. julija - Generalni inšpektor ministrstva za domovinsko varnost ZDA, ki je pristojen tudi za tajno službo, je ugotovil, da je agencija, ki varuje predsednike ZDA, izbrisala sporočila, ki so si jih izmenjali agenti 5. in 6. januarja 2021, torej ključna sporočila za preiskavo napada privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na kongres.

ZDA, Washington.
Podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa so 6. januarja 2021 nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Revizija je odkrila, da so bila sporočila izbrisana kot del programa zamenjave elektronskih naprav. Ta program se je sicer aktiviral, ko je revizija zahtevala podatke o elektronskih komunikacijah v času napada na kongres.

Na obtožbe o brisanju podatkov je tajna služba odgovorila s kratko izjavo. "Namigovanje, da je tajna služba namerno in s slabim namenom izbrisala sporočila po prošnji za njihovo izročitev, so napačna. Tajna služba v polnosti sodeluje z uradom generalnega inšpektorja," se glasi sporočilo.

akt/rp/akt
© STA, 2022