Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Fajonova v Monoštru pohvalila aktivnosti slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

Monošter, 12. julija - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Monoštru sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem, ki so jo seznanili z aktualnimi vprašanji in izzivi, s katerimi se soočajo. Ministrica je ob tem pozdravila aktivnosti za ohranjanje in razvoj slovenske skupnosti v Porabju, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ljubljana.
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Srečanja so se kot predstavniki porabskih Slovencev udeležili zagovornica slovenske narodne skupnosti v madžarskem parlamentu Erika Köleš-Kiss, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec in predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs.

Sogovorniki so poudarili napredek, ki ga na mnogih področjih beležijo v zadnjih letih, ter izpostavili najpomembnejše izzive, s katerimi se sooča skupnost na področju izobraževanja, spodbujanja rabe slovenskega jezika ter zagotavljanja perspektive mladi generaciji Slovencev v Porabju. Posebej so se osredotočili na prizadevanja obeh držav za podporo gospodarskemu razvoju Porabja.

"Čeprav ne gre za številčno skupnost, sem bila pozitivno presenečena nad številnimi načrti in pobudami, ki zagotavljajo ohranjanje in razvoj slovenske skupnosti v Porabju. Dinamičnost in zagon skupnosti potrjujejo številni projekti, ki se financirajo iz evropskih skladov in krepijo tudi čezmejno sodelovanje," je po srečanju povedala ministrica Fajon.

Ob tem je poudarila tudi trajno zavezanost Slovenije prizadevanjem slovenske skupnosti na Madžarskem na vseh področjih, ki so pomembna za ohranjanje jezika, kulture in narodne identitete.

V okviru kratkega obiska je obiskala časopis Porabje in Radio Monošter. "Zahvalila bi se vsem, ki ohranjate slovenski jezik in ga prenašate na mlajše generacije," je še dejala.

lkr/sk
© STA, 2022