Arčon na prvem uradnem obisku pri slovenskih zamejcih v Avstriji

Celovec, 22. junija - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil na prvem uradnem obisku pri Slovencih na avstrijskem Koroškem.

Avstrija, Celovec.
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon na prvem uradnem obisku pri avtohtoni slovenski narodni skupnosti v Avstriji.
Srečanje ministra Mateja Arčona s predstavništvom slovenske manjšine v Avstriji.
Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko, politik in zgodovinar Marjan Sturm, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Katja Kodba/STA

Minister se je zbranim zahvalil za predano delo, ki ga opravljajo v dobrobit slovenske skupnosti v Avstriji, izpostavil pa je tudi pomen rednega dialoga.

Med drugim je poudaril pomen projekta Evropske prestolnice kulture 2025 ter izrazil pričakovanje, da bodo pri njem sodelovali tudi koroški Slovenci. Projekt namreč v ospredje postavlja tudi čezmejnost in manjšinske stvarnosti.

Predstavniki manjšine so ministra seznanili zlasti s problematiko zagotavljanja kakovostnega in kontinuiranega izobraževanja v slovenskem jeziku na vseh ravneh. Podčrtali so tudi pomen dosledne uporabe slovenskih različic krajevnih imen na avstrijskem Koroškem.

msc/ms/akt/akt
© STA, 2022