Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Komisija DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu predstavitev Arčona ocenila kot ustrezno

Ljubljana, 28. maja - Kandidat za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Matej Arčon je uspešno prestal današnje zaslišanje pred pristojno komisijo DZ. Da je bila predstavitev kandidata ustrezna, je menilo devet članov komisije, dva sta bila proti.

Ljubljana, DZ.
Predstavitev kandidata za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona pred komisijo DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.
Kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po potrditvi je Arčon v izjavi za novinarje dejal, da so občutki po dobri uri konstruktivne razprave, različnih pogledov, različnih pobud, "vse v skupnem interesu podpore Slovencem v zamejstvu in po svetu", zelo pozitivni. Dodal je, da je sam po naravi človek povezovanja in izrazil upanje v nadaljnje konstruktivno sodelovanje, tako s strani koalicije kot opozicije.

"Slovenci v zamejstvu in po svetu ne smejo biti predmet nekih razdvajanj, ampak skupni interes. Ker sam urad je steber identitete slovenskega naroda in promotor slovenstva v tujini," je še povedal in napovedal, da naj bi bilo prihodnji teden znano ime tako državnega sekretarja v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga bo Arčon vodil, kot tudi vodje kabineta.

Z ostalimi morebitnimi zaposlitvami bo počakal, da spozna ljudi v uradu in se seznani z morebitnimi potrebami, je še napovedal Arčon, ki bo na položaju ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu nasledil Heleno Jaklitsch.

mlj/vb/lem/vb
© STA, 2022