Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kandidat za ministra Arčon stavi na čezmejno povezovanje

Ljubljana, 28. maja - Kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je med današnjo predstavitvijo pred pristojno komisijo DZ izpostavil predvsem čezmejno povezovanje in povezovanje narodnih skupnosti. Menil je tudi, da ima urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu zelo velik pomen.

Ljubljana, DZ.
Predstavitev kandidata za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona pred komisijo DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.
Kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Izpostavil je pomen slovenskega jezika in njegovo učenje. Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu po njegovi oceni v prihodnosti čaka tudi veliko izzivov na različnih področjih, trenutno pa je v dobri kondiciji.

Urad je pomemben tudi z vidika državnosti in vpetosti Slovenije v mednarodni prostor, je še dejal kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za odnose Slovenije in slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovenci po svetu.

Arčon se je zavzel tudi za prenovo pristojnega krovnega zakona ob konsenzu tudi Slovencev v zamejstvu in po svetu. Kot pomembno je izpostavil tudi digitalizacijo in današnjemu času ustrezno informiranje društev Slovencev v zamejstvu in po svetu.

V kratki osebni predstavitvi ob začetku zaslišanja pred pristojno komisijo je dejal, da sam prihaja z obmejnega območja, ob meji z Italijo, tako da je po njegovih besedah pomen tega območja globoko zakoreninjen v njegovo razumevanje sveta.

Slovenci v zamejstvu in po svetu so pomemben del in neločljiv del slovenskega narodnega telesa, tisti del, kot je dejal Arčon, zaradi katerega smo "odprti in svetovljanski". Številčno je slovenski narod sicer majhen, a po kulturni moči "velik in globalen", je dodal.

Današnja nujna seja parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je prva seja te komisije v novem sklicu parlamenta.

mlj/vb
© STA, 2022