V Železni Kapli Spominska ura za žrtve nacizma umetnika Marka Lipuša

Železna Kapla, 13. maja - Umetnik in fotograf, koroški Slovenec Marko Lipuš je za pasažo v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem oblikoval instalacijo Spominska ura, ki poimensko prikazuje 160 žrtev nacizma iz Železne Kaple.

Kakor je ob nedavni postavitvi ure poudaril Lipuš, je sam potomec žrtve nacizma in spada v drugo generacijo potomcev teh žrtev. Lipuševa babica je bila deportirana v nemško koncentracijsko taborišče Ravensbrück in je tam tudi umrla, je na spletni strani poročalo slovensko uredništvo avstrijske ORF.

"V Spominski uri so omenjene vse žrtve iz občine, ne samo v številkah. Ura pokaže zavestno vsakega posameznika. Trajanje in počasnost ter neskončno ponavljanje so sredstva, ki omogočajo, da se ustavimo. Ustvarjajo, dajejo prostor in čas ter ponujajo kraj za trajno soočenje z zgodovino," je o Spominski uri dejal Lipuš.

Lipuš kot umetniški fotograf v prostorih celovškega Musil muzeja razstavlja tudi na skupinski razstavi Sledi/Spuren. Odprli so jo aprila v spomin na 80. obletnico izgona koroških Slovencev v času nacističnega režima. Ob obletnici bodo na avstrijskem Koroškem vse do oktobra letos pripravili več dogodkov. Pobudnik za obeležitev obletnice je Zveza slovenskih pregnancev v sodelovanju z mestom Celovec ter Inštitutom Roberta Musila za literarne raziskave celovške univerze.

Poleg Lipuša se na razstavi Sledi predstavljajo umetniki Verena Gotthardt, Tanja Prušnik in Karl Vouk.

mlj/kb
© STA, 2022