Dunajski Burgtheater v naslednjo sezono pod geslom Nisi sam

Dunaj, 11. maja - Dunajski Burgtheater, katerega direktor je gledališki in operni režiser, koroški Slovenec Martin Kušej, je nedavno predstavil svojo naslednjo sezono, ki bo pod geslom Nisi sam. V sezoni 2022/2023 bo gledališče imelo 25 uprizoritev, vključno s krstnimi izvedbami predstav del Petra Handkeja, francoske književnice Yasmine Reza in Daniela Kehlmanna.

Ob predstavitvi novega programa, ki ga bo z dvema uprizoritvama oblikoval tudi Kušej sam, je slednji dejal, da si želijo, da bi Burgtheater v prihodnji sezoni postal zatočišče in "priklopna postaja", na spletni strani poroča avstrijska radiotelevizija ORF.

Kušej sam bo sodeloval pri Treh zimah hrvaške dramatičarke Tene Štivičić, ki je podobna Agoniji Miroslava Krleže. Gre za "veliko zgodovinsko epopejo, nekakšno družinsko zgodbo o treh generacijah zagrebške družine. Zanimajo me obrobna območja, pokrajine, mesta, ki se na začetku zdijo daleč," je povedal režiser.

Kušej bo na oder dunajskega Burgtheatra prenesel tudi film Nebenan (Naslednja vrata) špansko-nemškega režiserja Daniela Brühla. Ta je nastal po predlogi nemškega pisatelja in igralca Daniela Kehlmanna. Kot je dejal Kušej, je po ogledu filmu nemudoma poklical avtorja in ga pozval, naj ta film prilagodi tudi za gledališče.

Dober pogovor je imel Kušej, kot je dejal, tudi z avstrijskim književnikom, Nobelovim nagrajencem Petrom Handkejem. Ta je po besedah direktorja Burgtheatra z leti postal bolj blag. "Zelo mu je bilo všeč," kar je Frank Castorf naredil iz njegove igre Zdenek Adamec, je razkril. Gre za besedilo, ki je posvečeno preminulima igralcema, nemškemu igralcu Ottu Sandru in švicarskemu igralcu Brunu Ganzu.

mlj/kb
© STA, 2022