Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Schleswig-Holsteinu slavili krščanski demokrati

Kiel, 9. maja - V severni nemški deželi Schleswig-Holstein so včeraj na deželnih volitvah slavili krščanski demokrati CDU priljubljenega ministrskega predsednika Daniela Güntherja, ki so osvojili 43 odstotkov glasov.

Nemčija, Kiel.
V severni nemški deželi Schleswig-Holstein so v nedeljo na deželnih volitvah slavili krščanski demokrati (CDU) priljubljenega ministrskega predsednika Daniela Güntherja, ki so osvojili 43 odstotkov glasov.
Foto: dpa/STA

Günther, ki se je po volitvah zahvalil za takšno zaupanje, si lahko tako izbira, s kom bo oblikoval vlado, saj mu bo v prihodnje zadoščal en koalicijski partner. Doslej je sicer vladal z Zelenimi in liberalci FDP, ki so osvojili 18,3 oz. 6,4 odstotka glasov.

Volitve pa so bile velik poraz za socialdemokrate SPD kanclerja Olafa Scholza, saj so s 16 odstotki glasov dosegli svoj najslabši rezultat v tej deželi doslej.

V deželnem parlamentu je še stranka danske manjšine SSW, ki je osvojila 5,7 odstotka glasov. Zunaj pa je ostala deželnega parlamenta pa je prvič od ustanovitve leta 2013 ostala skrajna Alternativa za Nemčijo AfD.

set/sk/set
© STA, 2022