Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Salomonovi otoki o grožnji invazije, Avstralija poziva k miru

Sydney, 5. maja - Avstralski premier Scott Morrison, ki ga 21. maja čakajo parlamentarne volitve, se sooča s številnimi kritikami zunanje politike svoje vlade, zlasti po podpisu varnostnega pakta med Kitajsko in Salomonovimi otoki prejšnji mesec.

Avstralija, Canberra.
Avstralski premier Scott Morrison je napovedal, da bo Avstralija predvidoma novembra za cepljene državljane in prebivalce odprla svoje meje, ki so zaprte že vse od začetka pandemije covida-19 pred letom in pol.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Danes pa je premier pozval k miru, potem ko je premier Salomonovih otokov Manasseh Sogavare opozoril, da mu je bilo zagroženo z vojaškim posredovanjem, v kolikor bi bili na Salomonih ogroženi interesi drugih držav.

Dogovor s Kitajsko je namreč vzbudil zaskrbljenost v Avstraliji in ZDA, ki se bojijo, da bo Peking s tem okrepil vojaško prisotnost v južnem Pacifiku.

Sogavarejeva vlada je septembra 2019 prekinila vezi s Tajvanom v korist diplomatskih odnosov s Kitajsko, kar je sicer sprostilo kitajske naložbe v državi, a spodbudilo proteste in rivalstvo med pacifiškimi otoki.

rpe/lkr/lkr
© STA, 2022