Slovensko društvo na Švedskem obeležilo 50 let delovanja

Stockholm, 3. maja - Slovensko društvo Simon Gregorčič iz Köpinga na Švedskem je konec aprila obeležilo 50. obletnico svojega delovanja. Slavnostne prireditve se je udeležil tudi slovenski veleposlanik Edvin Skrt in v svojem nagovoru poudaril, da "v Sloveniji cenimo slovenstvo, ki ga gojijo Slovenci na Švedskem".

Skrt je pohvalil ohranjanje slovenske identitete, običajev in zlasti slovenskega jezika. Izrazil je upanje, da bi Slovenci na Švedskem tudi v prihodnje ohranjali povezanost med seboj in s Slovenijo ter pri tem ponudil nadaljnjo podporo veleposlaništva in slovenske vlade, so sporočili z veleposlaništva v Koebenhavnu.

Ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Švedsko se je veleposlanik zahvalil vsem, ki so se leta 1991 aktivno zavzeli za mednarodno priznanje Slovenije s strani Švedske, ter za vsak prispevek posameznikov pri krepitvi vezi med prijateljskima državama.

Društvu in njegovemu predsedniku Alojzu Macuhu je veleposlanik predal priznanji urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Prav tako je ob njegovem zlatem jubileju društvu podelil priznanje in zahvalo veleposlaništva.

Köping je industrijsko mesto z okrog 18.000 prebivalci, ki leži približno 150 kilometrov zahodno od Stockholma. Večina Slovencev je tja prišla v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Na Švedskem sicer deluje devet slovenskih društev, ki so povezana pod okriljem Slovenske zveze na Švedskem.

lkr/ms
© STA, 2022