Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenska kulturna-gospodarska zveza čestitala Golobu za zmago na volitvah

Trst, 25. aprila - Slovenska kulturna-gospodarska zveza (SKGZ), ena od dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, je danes čestitala Robertu Golobu za zmago na nedeljskih državnozborskih volitvah. Menijo, da so bile volitve "trden kazalnik izbire državljanov in državljank (...), ki so z visoko udeležbo izrazili željo po spremembi".

Kot je predsednica SKGZ Ksenija Dobrila zapisala v uradni čestitki Golobu, ki je po neuradnih rezultatih z Gibanjem Svoboda osvojil 41 poslanskih mandatov, mu volilna zmaga nalaga visoko odgovornost za prihodnosti države Slovenk in Slovencev, pa tudi Slovencev v Italiji. "Prihodnost matične države je za nas, Slovence v Italiji, posebnega pomena," je izpostavila.

Nadeja se čim tesnejšega sodelovanja z novo vlado, ki jo bo najverjetneje vodil Golob, hkrati pa je izrazila veselje, da mu lahko čestita ob dnevu, ko Italija praznuje osvoboditev izpod fašizma in nacizma. Po njenih besedah gre za državni praznik svobode, ki jo ponazarja tudi naziv gibanja, ki ga vodi Golob.

Dobrila je hkrati čestitala tudi Feliceju Žiži, ki je bil potrjen za poslanca italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. Nadeja se, da se bosta z Žižo s skupnim delom še naprej zavzemala za enakopravnost dveh manjšin ter uveljavitev vrednot miru, sožitja in večkulturnosti, ki so vedno odlikovale njuno skupno delovanje.

Prav tako je namenila misel voditelju Italijanske unije Mauriziu Tremulu, ki mu kot protikandidatu Žiži na volitvah ni uspelo. Ob tem je poudarila neomajnost vezi med Italijansko unijo in SKGZ ter izrazila željo za pripravo novih skupnih projektov med organizacijama, so še sporočili iz SKGZ.

xb/ms
© STA, 2022