Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 25. aprila - Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje. Ob koncu tedna je zlasti v visokogorju Julijcev zapadlo precej snega, ki se je ponekod slabše sprijel s podlago, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Nevarnejša so predvsem strma pobočja ter grape na severnih straneh, kjer je južni veter napihal precej snega. Možni bodo posamezni plazovi suhega snega. Pod 2000 metrov se je nov sneg že ojužil. Zaradi vpliva sonca in dnevnega segrevanja, se bodo danes prožili manjši do srednje veliki plazovi južnega snega, popusti lahko tudi kakšna kloža. V sredogorju je snega malo, večinoma gre za star in uležan sneg. Snežna odeja je dobro povezana in stabilna.

Snežne razmere: Od petka naprej je bilo v gorah nestalno vreme z občasnimi padavinami. V visokogorju je snežilo, nižje pa večinoma deževalo. Na območju Julijskih Alp je zapadlo od 20 do 50 centimetrov bolj ali manj vlažnega snega, morda v zahodnih Julijcih še kaj več. Sneg je bil šele v nedeljo čez dan bolj suh. V Kamniško-Savinjskih Alpah je bilo padavin manj, zapadlo je do 20 centimetrov snega. Snežilo je na mehkejšo podlago, vseeno pa se je nov sneg ponekod slabše sprijel s podlago in potrebuje čas. da se stabilizira. Zlasti to velja za zahodne Julijce, kjer je padlo največ snega. Pojavljale so se tudi posamezne nevihte, verjetno je padala tudi sodra in babje pšeno. Predvsem v nedeljo je pihal zmeren do močan južni do jugozahodni veter, ki je okoli grebenov in vrhov gradil zamete, opasti in klože. V sredogorju se je stara snežna odeja še naprej talila.

Predviden razvoj vremena: Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, tu in tam bo nastala kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo šibak zahodni veter. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 5, na 2500 metrov pa okoli -2 stopinj Celzija. V torek bo pretežno oblačno in tudi megleno. Dopoldne bodo posamezne plohe, popoldne pa bodo padavine pogostejše. Meja sneženja bo večinoma med 1600 in 1900 metrov nadmorske višine. Pihal bo šibak jugozahodni veter. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 4, na 2500 metrov pa okoli -2 stopinj Celzija. V noči na sredo se bo ohladilo, do jutra bodo še padavine. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1200 metrov. V sredo zjutraj se bo hitro razjasnilo, čez dan bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Pihal bo šibak do zmeren severni veter, ki bo izrazitejši ob plohah. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 4, na 2500 metrov pa okoli -4 stopinj Celzija. V četrtek in petek bo delno jasno, vetrovno in za konec aprila precej sveže vreme. Danes bo oblačno s padavinami, v visokogorju bo snežilo, v sredogorju pa večinoma deževalo. Večina vrhov bo v oblakih. Popoldne bodo padavine oslabele in proti večeru večinoma ponehale. Pihal bo večinoma vzhodni do jugovzhodni veter, ki se bo popoldne obračal v južno do jugozahodno smer. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 2, na 2500 metrov pa okoli -2 stopinj Celzija. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih, nekaj možnosti za sonce bo predvsem na vzhodu popoldne. Bolj oblačno bo v zahodnih in južnih Julijcih. Predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah bodo občasno manjše krajevne padavine, meja sneženja bo na nadmorski višini med 1600 in 1900 metrov. Pihal bo sprva šibak jugozahodnik, ki se bo čez dan krepil. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 5, na 2500 metrov pa okoli 0 stopinj Celzija. V noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj bodo zlasti na območju Julijcev in zahodnih Karavank obilnejše padavine, lahko nastane tudi kakšna nevihta. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1900 metrov. Pihal bo zmeren do močan južni do jugozahodni veter. Tudi v nedeljo čez dan bo ostalo spremenljivo, vrhovi bodo pogosto v oblakih. Občasno bodo plohe, popoldne je možna tudi kakšna nevihta. Še bo pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo le malo oslabel. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 4, na 2500 metrov pa okoli -3 stopinj Celzija. Vreme se tudi v ponedeljek še ne bo čisto ustalilo, a bo padavin razmeroma malo. Občasno bodo še krajevne plohe. Bo pa precej spremenljive kopaste oblačnosti. Še bo pihal šibak do zmeren jugozahodnik.

la/la
© STA, 2022