Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovesnost ob spominu na žrtve taborišča Jasenovac brez predstavnikov judovske skupnosti

Jasenovac, 22. aprila - Na Hrvaškem danes obeležujejo 77. obletnico preboja zapornikov iz taborišča Jasenovac. Žrtvam sta se poklonila tako hrvaški predsednik Zoran Milanović kot premier Andrej Plenković, ne pa tudi judovska skupnost. Ta današnjo spominsko slovesnost bojkotira, tudi zaradi relativizacije in revitalizacije ustaštva.

Hrvaška, Jasenovac.
Ob 77. obletnici preboja pripornikov iz ustaškega koncentracijskega taborišča Jasenovac je v spominskem območju Jasenovac potekala komemoracija v spomin na preboj pripornikov 22. aprila 1945 ter v poklon padlim in preživelim. Komemoracije so se udeležili predstavniki državnega vodstva in predstavniki Zveze protifašističnih borcev in antifašistov, Srbskega narodnega sveta in romske manjšine. Foto: Hina/STA

Na današnji dan leta 1945 se je iz ustaškega taborišča Jasenovac poskušalo prebiti okoli 600 zapornikov. Preživelo jih je zgolj 92, ostale so ustaši pobili. Taborišče v Jasenovcu je ustanovila Neodvisna država Hrvaška leta 1941, delovati pa je prenehalo aprila leta 1945.

Javna ustanova Spominsko območje Jasenovac je zbrala imena in podatke za 83.145 ubitih žrtev. Med njimi je bilo največ Srbov, Romov in Judov. Ubitih je bilo tudi 282 Slovencev.

tib/lkr/lkr
© STA, 2022