Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 20. aprila - Snežna odeja je na splošno stabilna in dobro povezana. Nevarnost snežnih plazov je majhna, prve stopnje. Sneg se ob sončnem vremenu čez dan nekoliko zmehča na osončenih legah, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Velika Raduha.
Sneg na Veliki Raduhi.
Foto: Peter Avsenik/STA
Arhiv STA

Nekaj možnosti, da se sproži kakšen manjši plaz, je tako na strmih pobočjih visokogorja, kjer je še več snega. Popusti lahko tudi kakšna kloža.

Včeraj in ponoči je v gorah večinoma snežilo, meja sneženja se je spustila pod 1000 metri. Zapadlo je od 5 do okoli 15 centimetrov snega. Veter je na izpostavljenih legah sneg povsem spihal, nastali so zameti. Stara snežna odeja je pomrznjena in trda, le v sredogorju, kolikor je kje snega, je bila pred sneženjem nekoliko ojužena. Veliko je zametov, tako na severnih kot na južnih straneh grebenov in sedel. Tam kjer je veter odpihnil sneg, je poledenelo in zato tudi nevarno za zdrs.

Danes bo sprva pretežno jasno, čez dan bo nastajala kopasta oblačnost in nekateri vrhovi in pobočja bodo občasno v oblakih. Sprva bo pihal šibak severovzhodnik, ki se bo čez dan obračal v južno do zahodno smer. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov. V četrtek bo sprva pretežno jasno, čez dan bo oblačnost naraščala in popoldne bodo lahko nekateri vrhovi že v oblakih. Pihal bo šibak veter južnih smeri. Ničta izoterma se bo dvignila na okoli 2100 metrov nad morjem.

V noči na petek in v petek bodo padavine, meja sneženja se bo z začetnih 1400 dvignila na okoli 1700 metrov nadmorske višine. Zapihal bo vzhodni do jugovzhodni veter, ki bo prenašal sneg v zamete. V visokogorju bo lahko zapadlo od 20 do okoli 30 centimetrov snega. V soboto bo spremenljivo oblačno s krajevnimi manjšimi plohami, bolj oblačno in pogostejše padavine bodo v zahodnih Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske. Pihal bo jugozahodnik. V nedeljo bo oblačno in megleno, nekaj manj oblačnosti bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Tam bo večinoma suho, drugod bodo kar pogoste padavine, ki bodo najobilnejše na zahodu. Meja sneženja bo sprva na okoli 1800 metrih, a se bo čez dan nekoliko spustila. Na zahodu bo lahko v visokogorju zapadlo tudi do 40 centimetrov snega, nižje in drugod po naših gorah pa manj.

Danes in v četrtek bo nevarnost snežnih plazov ostala majhna, prve stopnje. Zaradi dokaj sončnega vremena bo na stanje snežne odeje vplivalo sonce in dnevni hod temperature. V petek bo novi sneg nekoliko povečal tveganje predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah, kjer se bo nevarnost plazov v visokogorju povečala in bo zmerna, druge stopnje. Nastali bodo tudi zameti, nevarna bodo predvsem strma pobočja ter napihan sneg, na spihanih mestih pa bo nevarnost zdrsa. Nevarnost se bo še povečala v nedeljo zaradi novih padavin, pričakovano je, da bo v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah znatna, tretje stopnje. Drugod bo padavin manj in ne bo večjih sprememb.

mva/mva
© STA, 2022