Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 24. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je po seznanitvi s poslovanjem zdravstvenih zavodov, stanjem čakalnih dob, dostopnostjo do primarne ravni zdravstvene dejavnosti in zdravstvenim stanjem prebivalstva ugotovila "obstoj resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema". Te motnje so negativno finančno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov, dolge čakalne dobe, poslabšanje dostopnosti do primarne ravni zdravstvene dejavnosti, poslabšanje duševnega zdravja prebivalstva in padec števila novoodkritih rakavih obolenj kot posledica epidemije covida-19. Vse to je podlaga, da vlada določi vsebino programa storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

LJUBLJANA - V Zvezi društev upokojencev Slovenije podpirajo začasno zaustavitev vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj za osebe, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc. Zadeva je bila narobe zastavljena, potrebne so tudi spremembe zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, so opozorili na novinarski konferenci. Kot je dejal predsednik zveze Janez Sušnik, so že v času prejšnje vlade opozarjali, da je 5000 razpisanih mest za izobraževanja zelo malo glede na celotno populacijo, ki zajema več kot 700.000 ljudi. Sušnik je opozoril tudi na diskriminiranje tistih starejših, ki dejansko potrebujejo izobraževanja s področja digitalnih kompetenc, saj da je ob začetku zbiranja prijav na izobraževanja prišlo do navala oseb, ki so še vedno delovno aktivni in jim je temeljni cilj pridobiti digitalni bon.

BRDO PRI KRANJU - Predsednik vlade Robert Golob ter minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta na današnji tradicionalni konferenci ravnateljev slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju izpostavila, da se novo šolsko leto začenja na konvencionalen način, v šolah in brez mask. Dotaknila pa sta se tudi drugih aktualnih tem v šolstvu.

SOLKAN - Hidroelektrarna Solkan je v luči neugodne hidrologije na Soči ob 8. uri spet zaustavila obratovanje, je razvidno iz objave na spletni strani družbe Soške elektrarne Nova Gorica. Kot so navedli, bodo obratovanje agregatov elektrarne prilagajali razpoložljivemu pretoku reke Soče.

LJUBLJANA - V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije opozarjajo na enormno, tudi petkratno povišanje stroškov električne energije in plina v letošnjem letu, skrbi pa jih tudi, kako bo leta 2023. Pričakujejo, da bo vlada čim prej predstavila nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu v prihodnjem letu, želijo pa si tudi čimprejšnjega sprejema ukrepov čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa.

LJUBLJANA - S pisnim izpitom iz maternega jezika se je na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah začel jesenski rok splošne in poklicne mature. K splošni maturi se je prijavilo 1285 kandidatov, ki bodo opravljali izpite iz 32 predmetov, poklicno maturo bo opravljalo 2312 kandidatov. Ustni izpiti bodo potekali do 3. septembra.

KRANJ - S slovesnim odprtjem v Layerjevi hiši v Kranju začenja drugi mednarodni festival sodobne fotografije Kranj Foto Fest. Kot napovedujejo organizatorji, bo Kranj do 25. septembra odprta galerija sodobne fotografije in osrednji prostor za povezovanje lokalne skupnosti ter domačih in mednarodnih fotografov z vseh koncev sveta.

NOVA GORICA - Kulturni dom Nova Gorica je predstavil program nove sezone, ki jo bo začel s številnimi uveljavljenimi in novimi projekti. Med njimi je festival Zvoki miru, ki prinaša dva glasbena dogodka in dva pohoda že v začetku septembra. Vse več je tudi čezmejnih projektov, pri katerih sodelujejo s slovenskimi in italijanskimi partnerji iz sosednje Gorice in Furlanije-Julijske krajine.

MARIBOR - V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) je vse pripravljeno na premiero predstave Lutkovni zajec in samostanska miš. Besedilo Boruta Gombača o zgodovini minoritskega samostana, v katerem domuje lutkovno gledališče, je v obliki sprehoda po stavbi režirala Nika Bezeljak, avtorica likovne podobe je Ajda Sitar. Igrata Urša Kavčič in Voranc Boh. Premiera bo v petek.

mo/mo
© STA, 2022