Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Porabska Slovenka Köleš Kiss znova izvoljena v madžarski parlament

Budimpešta, 14. aprila - Erika Köleš Kiss je bila na nedavnih parlamentarnih volitvah na Madžarskem ponovno, že tretjič izvoljena v parlament v Budimpešti kot zagovornica porabskih Slovencev.

Ljubljana, Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Izjava za medije po prvi seji sveta vlade za Slovence v zamejstvu, ki jo je sklical predsednik vlade Miro Cerar.
Zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss.
Foto: Bor Slana/STA

Kot je dejala v pogovoru za slovenski program avstrijske radiotelevizije ORF, je slovenska narodnostna lista, ki jo je vodila, na volitvah 3. aprila dobila 219 glasov, kar je nekaj glasov več kot pred štirimi leti.

Dodala je, da je sicer pričakovala večjo podporo, a so številni volivci v Porabju podprli vladajočo stranko Fidesz premierja Viktorja Orbana, sicer zmagovalko volitev. To je ne preseneča, je še dejala.

Ker t. i. narodnostni del po madžarskem zakonu za izvolitev v parlament sicer zadostuje že en glas, so se po njenem mnenju verjetno nekateri pripadniki slovenske narodne skupnosti odločili za glasovanje na strankarski, in ne na narodnostni ravni.

Erika Köleš Kiss za novi mandat upa, da se bodo uresničili načrti za ohranitev in razvoj slovenstva v Porabju, še posebej pa bo v ospredju gospodarski razvojni program.

sk/vb
© STA, 2022