Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Velikonočna statistika: Hren se je lani pisalo 1420 ljudi, vsak Slovenec leta 2020 pojedel 173 jajc

Ljubljana, 13. aprila - V času velike noči ljudje pogosteje posegajo po nekaterih živilih, med njimi so šunka, jajca, hren in potica. Statistični urad je ob tej priložnosti pripravil nekaj zanimivih podatkov, med drugim, da je vsak Slovenec leta 2020 v povprečju pojedel 173 kokošjih jajc.

Kokoši nesnic je bilo v letu 2020 v Sloveniji 1,3 milijona, v povprečju pa so vsak dan znesle 0,9 milijona jajc.

Kar se tiče šunke in mesa Surs ugotavlja, da smo imeli leta 2020 v Sloveniji 84-odstotno samooskrbo z mesom, vsak Slovenec pa ga je v povprečju porabil 87,9 kilograma.

Hren za prodajo smo v Sloveniji leta 2019 pridelovali na 66,1 hektarja, kar je bilo štirikrat več kot leta 2000.

V letu 2021 se je Hren pisalo 1420 ljudi, Zajec 719, Šink 267, Hlebec 205, Kruh 82, Pirh 72 in Šunkar 36.

ako/apo
© STA, 2022