Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Turško sodišče potrdilo predajo primera umorjenega Hašodžija Rijadu

Istanbul, 7. aprila - Turško sodišče je danes potrdilo ustavitev sojenja osumljenim v primeru umorjenega savdskega novinarja Džamala Hašodžija in predajo primera Savdski Arabiji. Ta poteza je sicer močno razburila zagovornike človekovih pravic. Hašodžijeva zaročenka Hatice Cengiz je napovedala, da se bo na odločitev sodišča pritožila.

Turčija, Istanbul.
Žena umorjenega savdijskega novinarja Džamala Hašodžija Hatice Cengiz in njen odvetnik Goekmen Baspinar med podajanjem izjave po tem, ko je turško sodišče potrdilo predajo primera Rijadu.
Foto: dpa/STA

Sodišče je odločitev sprejelo po tistem, ko je turški tožilec, pristojen za primer, zaprosil za ustavitev postopka. Tožistvo je utemeljilo, da sklepov sodišča ni bilo mogoče izvajati, saj so bili osumljeni tujci.

Sojenje proti 26 osumljenim v njihovi odsotnosti, med katerimi je tudi nekdanji tesen sodelavec savdskega prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana, poteka že skoraj dve leti. Hašodži, oster kritik savdskega režima, je bil ubit leta 2018 v savdskem konzulatu v Istanbulu na grozljiv način, ki je šokiral svet.

sg/rpe/ms/sg
© STA, 2022