Štajerski kulturni taksi tokrat v znamenju čezmejne kulture

Gradec, 6. aprila - Iz prestolnice avstrijske Štajerske Gradec se je danes na pot proti mejnima prehodoma Cmurek in Radgona odpravil štajerski kulturni taksi, ki bo pot končal v Pavlovi hiši v bližini Radgone. Sledil bo ogled trenutne razstave v Pavlovi hiši in popoldanska razprava o pomenu meja in miru v povezavi z izobraževanjem v evropskem kontekstu.

Potovanje s kulturnim taksijem je pripravila Štajerska družba za kulturno politiko iz Gradca, ki je napovedala, da bo tokrat kulturni taksi ponujal refleksijo v prihodnost.

Pred končno postajo v Pavlovi hiši bo pot štajerskega kulturnega taksija, ki je sicer avtobus, vodila iz Gradca preko Cmureka, Trat, Apač in Gornje Radgone.

Na poti se bodo udeleženci ustavili pri gradu Cmurek, kjer naj bi spoznali, kako pomembna je Mura kot mejna reka ter prečkali tamkajšnji most prijateljstva med Slovenijo in Avstrijo, katerega simbolni pomen je dandanes težko preseči, so ob tem zapisali na spletni strani Štajerske družbe za kulturno politiko.

Ob prihodu v avstrijsko Radgono bo potnike Štajerskega kulturnega taksija pozdravil orkester prijateljstva glasbene šole Radgona in glasbene šole Maestro iz Gornje Radgone.

Brezplačni avtobus se je danes na pot odpravil z glavnega graškega kolodvora. Za vožnjo se je bilo potrebno predhodno prijavi preko spleta.

Štajerski kulturni taksi se je prvič na pot odpravil marca letos. Takrat ga je pot vodila v mesto Liezen na avstrijskem Štajerskem. V ospredju takratne poti je bila mobilnost ter enakost v regionalnem in kulturnem kontekstu.

mlj/tv
© STA, 2022