V Ljubljani se začenjajo vsakoletni Koroški kulturni dnevi

Ljubljana, 6. aprila - Z odprtjem razstave Slike dneva slikarja, koroškega Slovenca Gustava Januša v ljubljanski Galeriji Družina se danes začenjajo vsakoletni Koroški kulturni dnevi. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik države Borut Pahor.

Odprtja razstave ob začetku 20. Koroških kulturnih dnevov se bo udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jakltisch.

Slikar Januš na tokratni razstavi, ki bo v Galeriji Družina na ogled do 28. aprila, razstavlja 40 slik iz zadnjega obdobja svojega ustvarjanja.

Slikar in pesnik Januš prihaja iz Breznice pri Šentjakobu na avstrijskem Koroškem. Rodil se je leta 1939 v Selah. Za svoje umetniško ustvarjanje je prejel več nagrad, med drugim evropsko Petrarcovo nagrado leta 1984, nagrado Prešernovega sklada leto kasneje in leta 2008 Tischlerjevo nagrado ter leta 2015 Zlatnik poezije.

V sklopu Koroških kulturnih dnevov se bo v Ljubljani vse do 28. aprila zvrstilo več različnih dogodkov. Zadnji dan bo v dopoldanskih urah v prostorih Slovenske matice pogovor o izkušnjah slovenskih založnikov na avstrijskem Koroškem, na katerem bo med drugim sodeloval celovški založnik, urednik, avtor knjižnih in TV-uspešnic, večkrat nagrajeni kritični publicist ter angažiran mirovnik, koroški Slovenec Lojze Wieser.

Sklepni dogodek bo zvečer v Galeriji Družina, kje bo slikar Januš ob glasbeni spremljavi harmonikarjev Neže Žagar in Saša Galeta prebral nekaj svojih pesmi.

Koroške kulturne dneve pripravljajo, poleg Kluba koroških Slovencev v Ljubljani, celovški Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza ter ljubljansko Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva.

mlj/tv/tv
© STA, 2022