Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Cankarjevem domu na ogled gigantska kranjska čebela

Ljubljana, 5. aprila - Cankarjev dom te dni gosti gigantsko kranjsko čebelo sivko. T. i. 3D-kranjico, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, je na ogled postavil v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, s tem pa želi obeležiti svetovni dan čebel, ki bo 20. maja, in 11. leto mestnega čebelarstva na strehi svojega poslopja.

ZAE, Dubaj.
Slovenski paviljon na razstavi Expo v svojem razstavnem prostoru gosti "gigantsko" kranjsko čebelo sivko, ki je ena največjih atrakcij letošnje svetovne razstave v Dubaju.
Foto: STA

Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, je bila maketa izdelana v razmerju 1 : 100, v dolžino pa meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa ter devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Maketa je nastala s 3D-tiskom.

Stokrat povečana kranjska čebela sivka je nastala ob slovenskem predsedovanju Svetu EU, navduševala pa je tudi na slovenskem paviljonu na razstavi Expo v Dubaju.

S tamkajšnje razstave je orjaški model pripotoval v Cankarjev dom, kjer bo do 20. aprila na ogled v Veliki sprejemni dvorani.

mrn/bst
© STA, 2022