Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Srbiji potekajo predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve

Beograd, 3. aprila - V Srbiji danes potekajo parlamentarne in predsedniške volitve ter lokalne volitve v Beogradu in 11 občinah. Favorit predsedniških volitev je predsednik Aleksandar Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka SNS. Volišča so odprta od 7. do 20. ure.

Srbija, Beograd.
V Srbiji na 15 voliščih poteka ponovno glasovanje, potem ko je na parlamentarnih volitvah 24. aprila prišlo do nepravilnosti, zaradi česar so izide na teh voliščih razveljavili.
Foto: Tanjug/STA

Ankete kažejo, da bi Vučić danes lahko prejel 60 odstotkov glasov in si tako zagotovil zmago v prvem krogu. Predsedniških kandidatov je sicer osem, Vučićev najresnejši protikandidat pa je Zdravko Ponoš, predstavnik vodilne opozicijske koalicije Združeni za zmago Srbije. SNS in njenim koalicijskim partnerjem socialistom ankete medtem obetajo kar 63 odstotkov glasov.

Na Kosovu volišča tokrat niso odprta. Proti severu Kosova so tako zjutraj krenile kolone avtomobilov in avtobusov, ki bodo tamkajšnjih okoli 100.000 srbskih volivcev prevažali na najbližja volišča v Srbiji.

jav/tib/vb/mrn/jav
© STA, 2022