Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Srbiji danes volitve, presenečenj ni pričakovati

Beograd, 3. aprila - V Srbiji bodo danes potekale parlamentarne in predsedniške volitve ter lokalne volitve v Beogradu in 11 občinah. Favorit predsedniških volitev je srbski predsednik Aleksandar Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka.

Srbija, Beograd.
V Srbiji na 15 voliščih poteka ponovno glasovanje, potem ko je na parlamentarnih volitvah 24. aprila prišlo do nepravilnosti, zaradi česar so izide na teh voliščih razveljavili.
Foto: Tanjug/STA

Ankete kažejo, da bi Vučić lahko dobil 60 odstotkov glasov in si zagotovil zmago v prvem krogu. Njegov najresnejši protikandidat je Zdravko Ponoš. Zadnje ankete mu pripisujejo okoli 19 odstotkov glasov.

SNS in njenim koalicijskim partnerjem s Socialistično partijo Srbije na čelu ankete pripisujejo 63 odstotkov glasov. Socialistom Ivice Dačića se obeta nekaj manj kot 10 odstotkov glasov.

Vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Združeni za zmago Srbije, bi lahko dobila okoli 14 odstotkov glasov, verjame pa, da bi lahko osvojila tudi večino v beograjski skupščini.

tib/vb
© STA, 2022