Roki za izvedbo državnozborskih volitev

Ljubljana, 23. marca - Rokovnik za izvedbo volitev državni zbor, ki ga je sprejela Državna volilna komisija (DVK). STA navaja pomembnejše roke za izvedbo volilnih opravil (navedeni so skrajni roki za posamezno opravilo).

Kamnik, Kulturni dom Šmarca.
Predčasne parlamentarne volitve 2018.
Foto: Daniel Novakovič/STA

24. marec Izteče se rok za vložitev kandidatnih list na volilne komisije volilnih enot; zadnji dan, ko se lahko podpiše obrazec podpore listi kandidatov. Kandidati za poslance so DVK dolžni sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo.

24. marec Začetek uradne predvolilne kampanje.

24. marec Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko DVK sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu.

3. april Volilne komisije volilnih enot sestavijo seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po vrstnem redu, ki se določi z žrebom, in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih.

8. april DVK javno objavi seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih ter sezname kandidatur za volitve poslancev narodnosti.

8. april Državljani lahko vpogledajo v volilne imenike in zahtevajo popravke na volilni enoti.

13. april Oskrbovanci domov za starejše ter volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi. Ti lahko po pošti glasujejo tudi stalno, če to sporočijo DVK.

19., 20. in 21. april Predčasno glasovanje na posebnih voliščih za predčasno glasovanje.

20. april Volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju, morajo to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, pa lahko sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati na svojem domu. Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, morajo to sporočiti okrajni volilni komisiji ali DVK.

20. april Volivci v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom lahko oddajo vlogo za glasovanje na domu.

22. april Zaključek javne volilne kampanje in začetek volilnega molka.

24. april Splošno glasovanje.

25. april Okrajne volilne komisije ugotavljajo izid glasovanja po pošti iz Slovenije.

3. maj Ugotavljanje izida glasovanja po pošti iz tujine.

3. do 10. maj Postopek ugotavljanja končnega izida glasovanja, priprava in objava končnega poročila o izidu državnozborskih volitev.

9. maj DVK posreduje podatke o organizatorjih volilne kampanje računskemu sodišču; organizatorji kampanje morajo odstraniti plakate in druge oglaševalske vsebine.

20 dni po izvolitvi se mora na ustanovni seji sestati novi sklic DZ.

Predsednik republike najpozneje v 30 dneh po konstituiranju DZ predlaga kandidata za predsednika vlade.

Najprej 48 ur in najpozneje v 7 dneh po vložitvi predloga se opravijo volitve predsednika vlade.

Predsednik vlade najpozneje v 15 dneh po izvolitvi predlaga DZ imenovanje ministrov. Vlada nastopi funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov.

24. avgust Organizatorji kampanje morajo zapreti transakcijske račune za volilno kampanjo.

8. september Organizatorji kampanje morajo v 15 dneh po zaprtju transakcijskega računa predložiti poročilo o financiranju volilne kampanje.

arh/mo/np/arh
© STA, 2022