Jaklitscheva obisk v Nemčiji končala v Severnem Porenju

Berlin, 21. marca - Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je v okviru obiska v Nemčiji v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija v nedeljo udeležila vseslovenskega srečanja slovenskih društev na tem območju. Srečala se je tudi s predstavniki društva Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem.

Ljubljana, urad za zamejce.
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv: STA

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem je lani praznovalo 30 let delovanja, ustanovljeno je bilo namreč z namenom diplomatske pomoči Sloveniji ob osamosvajanju, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Sicer pa je ministrica večdnevni obisk pri Slovencih v Nemčiji zaključila z osrednjo vseslovensko prireditvijo ob materinskem dnevu, kjer je zbrane tudi nagovorila. Izpostavila je, da "tudi ob takih srečanjih, kot je današnje, čutimo, da smo vsi ena velika slovenska družina, Slovenija pa brez meja".

Ob tej priložnosti je podelila priznanji urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Rozini Lovrenčič za ohranjanje slovenske dediščine in požrtvovalnost v slovenski skupnosti v Nemčiji ter za delo in dolgoletno vodenje društva Slovenski zvon v Krefeldu in zakoncema Tatjani in Albinu Doberšek za dolgoletno pomoč in prispevek pri kulturnih in drugih dogodkih slovenske skupnosti v Nemčiji.

sk/jav
© STA, 2022