Šircelj po sankcijah proti Sberbank: Varnost prihrankov jamčita sklad in proračun

Ljubljana, 28. februarja - Finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi o sankcijah zoper rusko banko Sberbank, ki ima poslovalnice tudi v Sloveniji, danes zagotovil, da so ob sprejetju sankcij omogočili rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev, kar je pozdravil. Obenem je spomnil, da varnost prihrankov jamčita tudi sklad za jamstvo vlog in državni proračun.

Belgija, Bruselj.
Minister za finance Andrej Šircelj.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

"Varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države. To velja tudi za prihranke v slovenski Sberbank banki," je sporočil Šircelj.

Evropska centralna banka in enotni odbor za reševanje sta namreč v nedeljo odločila, da bančna skupina Sberbank Europe s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem. Ta bančna skupina ima odvisno banko tudi v Sloveniji.

Kot so sporočili iz Banke Slovenije, to pomeni, da je poslovanje Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje, ostale storitve te banke začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte.

Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bodo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom, so dodali.

"Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte. V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente banke," so zapisali pri Banki Slovenije.

Ob tem so še pojasnili, da je Sberbank edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo, vse ostale banke pa poslujejo kot običajno.

Podrobnejša pojasnila so napovedali za torek.

np/np
© STA, 2022