Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na tolsti četrtek mora biti miza polna pustnih dobrot

Ljubljana/Cerknica, 24. februarja - Na današnji debeli ali tolsti četrtek, ki je četrtek pred pustnim torkom, mora biti miza v skladu z dediščino polna pustnih dobrot. Med slanimi jedmi so značilne krvavice in pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem ter kuhana svinjska glava ali rilec, med sladkimi pa krofi, flancati in miške. V Cerknici pa bodo oblast prevzeli Butalci.

Ptuj.
Krofi.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Četrtek pred pustnim torkom je po izročilu imenovan tudi mali pust ali mali fašenk, je za STA dejala etnologinja Boža Grafenauer, ki predava na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Ta dan je po njenih besedah znan tudi kot god debelih ljudi.

Z debelim ali tolstim četrtkom se bo začel pustni čas v ožjem pomenu, ki bo trajal vse do pustnega torka. Ponekod bodo pusta pokopali šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo.

pse/mo
© STA, 2022