Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kronologija napetosti na rusko-ukrajinski meji

Ljubljana, 22. februarja - Napetosti na vzhodu Ukrajine in na rusko-ukrajinski meji trajajo že več mesecev. Sledi kronologija dogajanja od novembra lani do ponedeljkovega ruskega priznanja samostojnosti samookolicanih republik Doneck in Lugansk, deloma povzeta po francoski tiskovni agenciji AFP.

Ukrajina, Harkov.
Tankovska vojaška vaja 92. mehanizirane brigade ukrajinskih oboroženih sil, zaradi naraščanja napetosti ob meji z Rusijo.
Foto: dpa/STA

november 2021

10. ZDA so od Rusije zahtevale pojasnila o "nenavadnih" premikih ruskih sil ob ukrajinski meji, dan kasneje so tudi v EU opozorili na nenavadne premike ruske vojske ob meji.

11. Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril na "destabilizacijsko in nevarno naravo provokativnih dejanj oboroženih sil ZDA in številnih drugih držav Nata v Črnem morju".

15. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po srečanju z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo Rusijo posvaril pred "kakršnimi koli nadaljnjimi provokacijami ali agresivnimi dejanji" glede Ukrajine.

28. Ukrajina je zatrdila, da je Rusija na mejo z njo napotila 90.000 vojakov. Da svoje sile kopiči na vzhodu države, pa je Ukrajino obtožila tudi Moskva.

december 2021

7. Ameriški predsednik Joe Biden je na virtualnem vrhu z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom Rusiji zagrozil z resnimi gospodarskimi sankcijami v primeru napada na Ukrajino. Putin je trdil, da ima Rusija pravico braniti svojo suverenost, ter opozoril, da ne bo dopustila širitve Nata na Ukrajino in druge nekdanje sovjetske republike, za kar je zahtevala tudi pravna jamstva.

17. Rusija je objavila osnutek sporazuma o varnostnih garancijah z zvezo Nato in ZDA. Ta predvideva, da Nato ne bi smel več sprejemati novih članic, Washington pa bi moral blokirati članstvo katerekoli države, ki je nastala po razpadu Sovjetske zveze, v Natu.

20. Ameriško zunanje ministrstvo je Američane posvarilo pred potovanji v Ukrajino zaradi povečane vojaške grožnje Rusije.

januar 2022

2. Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu zatrdil, da se bodo ZDA v primeru ruske invazije na Ukrajino odločno odzvale.

7. Generalni sekretar Nata Stoltenberg je na izrednem zasedanju zunanjih ministrov zavezništva dejal, da je nevarnost konflikta v luči ruske grožnje Ukrajini "realna".

14. V Ukrajini se je zgodil obsežen kibernetski napad na spletne strani vlade.

18. V Belorusijo so začeli prihajati ruski vojaki, ki naj bi sodelovali na skupnih vojaških vajah.

18. ZDA so sporočile, da je Rusija že pripravljena, da lahko vsak trenutek napade Ukrajino.

21. Članice zveze Nato Litva, Latvija in Estonija so sporočile, da bodo Ukrajini poslale protitankovske in protiletalske rakete, dan kasneje je v Ukrajino prispela ameriška vojaška pomoč.

24. Zveza Nato je napovedala napotitev ladij in bojnih letal na vzhod Evrope, ZDA pa so za 8500 vojakov odredile stanje pripravljenosti.

25. Rusija je začela vojaške vaje ob meji z Ukrajino in na polotoku Krim.

26. ZDA odgovorile na varnostne zahteve Rusije ter jih večino zavrnile.

27. Kitajska je zaskrbljenost Moskve za varnost države zaradi širjenja vpliva Nata označila za razumljivo.

februar 2022

2. ZDA so v vzhodno Evropo napotile dodatnih 3000 ameriških vojakov.

7. Ruski predsednik Vladimir Putin je na pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom dejal, da je pripravljen na pogovore in diplomatsko rešitev.

10. Rusija in Belorusija sta na ozemlju slednje začeli skupne vojaške vaje.

11. Zveza Nato je ocenila, da je nevarnost oboroženega konflikta realna, več zahodnih držav pa je svoje državljane pozvalo, naj zapustijo Ukrajino. 12. februarja je tak poziv objavilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

14. ZDA so svoje veleposlaništvo v Ukrajini iz Kijeva preselile v Lvov na zahodu države.

15. Kremelj je sporočil, da se ruske sile deloma umikajo z ukrajinske meje.

16. V Natu in ZDA so ocenili, da ni znakov umika ruskih sil.

17. Napetosti in obstreljevanje med proruskimi uporniki in ukrajinskimi silami na vzhodu države so se zaostrile.

17. Ameriški predsednik Joe Biden je ocenil, da je Kremelj že sprejel odločitev o napadu na Ukrajino.

18. Oblasti v proruskih separatističnih pokrajinah Doneck in Lugansk so odredile evakuacijo civilnega prebivalstva.

21. Francija je sporočila, da sta ZDA in Rusija načeloma pristali na srečanje predsednikov Joeja Bidna in Vladimirja Putina. V Kremlju so bili sicer do tega precej zadržani.

21. Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem nagovoru sporočil, da bo priznal samostojnost samookolicanih republik Lugansk in Doneck. Zatem je podpisal ustrezen ukaz, ruska duma je 22. februarja priznanje potrdila. Putin je ruski vojski tudi odredil napotitev v regiji.

sk/blm
© STA, 2022