Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

WHO v Afriki zaznal prvi primeri otroške paralize po več letih

Lilongwe, 18. februarja - V državi Malavi na jugovzhodu Afrike so odkrili prvi primer otroške paralize na tej celini po več letih, je včeraj sporočila Svetovna zdravstvena organizacija.

Nigerija, Abekouta.
Matere z dojenčki v vrsti za cepljenje proti otroški paralizi. V Malawiju so razglasili izbruh prvi izbruh otroške paralize na afriškem kontinentu v več kot 5 letih.
Foto: dpa/STA

Primer virusa otroške paralize tipa 1 je bil potrjen pri otroku v glavnem mestu Lilongwe. Laboratorijski testi pa so pokazali, da je bil virus očitno uvožen iz pakistanske province Sindh.

Svetovna zdravstvena organizacija bo zdravstvenim institucijam v Malaviju nudila podporo pri zagotavljanju, da primer ostane izoliran. Dokler namreč kjerkoli na svetu med ljudmi obstaja otroška paraliza, se vsaka država sooča s tveganjem vnosa virusa.

Zdravila za otroško paralizo doslej še niso odkrili, vendar pa je bolezen mogoče preprečiti z uporabo cepiva. Z izjemo Afganistana in Pakistana so virus vse države na svetu doslej uspešno premagale in izkoreninile.

rpe/lkr/spo/spo
© STA, 2022