Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na pogovoru STAkluba poudarili velik pomen kliničnih registrov

Ljubljana, 15. februarja - Klinični registri za posamezne bolezni so zelo pomembni, saj omogočajo spremljanje zdravljenja bolnikov in težave, ki se pojavljajo pri zdravljenju, so poudarili na današnjem spletnem pogovoru v organizaciji STAkluba in društev bolnikov. Pri zdravljenju pa je nujno dobro sodelovanje med zdravnikom in bolnikom, so pozvali.

Ljubljana.
Spletni pogovor z naslovom Pot do celostnega zdravljenja tudi v naših rokah?, ki ga je pripravil STAklub skupaj s predstavniki društev bolnikov.
Sodelovali so predstojnik centra za diagnostiko in zdravljenje Fabryjeve bolezni v SB Slovenj Gradec Bojan Vujkovac, Jože Faganel iz Društva hemofilikov Slovenije, Kristina Modic iz Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo in Tea Černigoj Pušnjak iz Društva distrofikov Slovenije.
Foto: STA

Predstojnik centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni v Slovenj Gradcu Bojan Vujkovac je povedal, da se register te bolezni vodi kot raziskava z mednarodnim nadzorom. Z leti se je po njegovih besedah pokazala velika vrednost podatkov iz registra, saj zaradi njih zdaj vedo veliko več o bolezni.

V društvu distrofikov si po besedah Tee Černigoj Pušnjak prizadevajo, da bi bolniki sami sporočali učinke zdravljenja. Kristina Modic iz združenja bolnikov z levkemijo pa je poudarila velik pomen sodelovanja stroke in bolnikov.

pse/mo/moz
© STA, 2022