Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenci na ZOI danes brez vidnejših uvrstitev

Peking, 11. februarja - Slovenski predstavniki na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu danes niso dosegli vidnejših uvrstitev. Najboljšo je s 23. mestom v superveleslalomu zabeležila Maruša Ferk Saioni. Smučarskim tekačem in biatlonkama je šlo slabše. V kvalifikacijah skokov na veliki skakalnici je bil Peter Prevc tretji, na tekmo so se uvrstili vsi štirje Slovenci.

Kitajska, Peking.
Zimske olimpijske igre.
Alpsko smučanje, superveleslalom (Ž).
Slovenka Maruša Ferk Saioni.
Foto: Xinhua/STA

Vsi slovenski skakalci so se po pričakovanjih prebili na sobotno olimpijsko tekmo na veliki skakalnici. Najbolj prepričljiv je bil Peter Prevc s tretjim dosežkom kvalifikacij. Prehitela sta ga le Norvežana Marius Lindvik in Halvor Egner Granerud. Prevc, ki je bil na srednji skakalnici četrti, je bil po skoku jasen: "Za zdaj je šlo, ampak tekma je jutri." Njegov brat Cene je bil 10., Lovro Kos 19., Timi Zajc pa 33.

Tako si lahko po današnjem nekoliko slabšem dnevu slovenska olimpijska odprava na sobotni tekmi skakalcev znova obeta boljše rezultate.

Danes je slovenski izid dneva dosegla Maruša Ferk Saioni, ki je bila v superveleslalomu 23. "Res sem šla mirno na tekmo, zelo živahno. Tudi danes na ogrevanju super počutje, zato me je malček presenetil ta rezultat na koncu, zdaj nas čaka analiza, kaj je šlo narobe," je povedala po tekmi.

Na superveleslalomu je sicer svoje prvo olimpijsko zlato osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami. Za njo sta se zvrstili Avstrijka Mirjam Puchner in še ena Švicarka Michelle Gisin. Prvič na teh igrah je uspelo priti do cilja Američanki Mikaeli Shiffrin, ki je osvojila deveto mesto.

Od Slovencev sta danes nastopili še biatlonki. Poloni Klemenčič se je z 59. mestom v sprintu uspelo za las uvrstiti na nedeljsko zasledovanje. Njeni sestrični Živi Klemenčič to z 79. mestom ni uspelo. V biatlonskem sprintu je sicer zmagala vodilna tekmovalka v svetovnem pokalu, Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland.

Podobne uvrstitve kot biatlonki so dosegli smučarski tekači na 15-kilometrski preizkušnji v klasični tehniki. Najboljši Slovenec je bil Miha Ličef na 55. mestu, Vili Črv je bil 69., Miha Šimenc pa 71. Zmagal je finski smučarski tekač Iivo Niskanen.

Olimpijsko dogajanje, v katerem niso sodelovali Slovenci, je sicer zaznamovalo slovo deskarske legende Shauna Whita od olimpijskih krogov. Trikratni olimpijski prvak v snežnem žlebu je bil danes četrti, zmagal je Japonec Ayumu Hirano.

Nekaj več podrobnosti je medtem znanih o dogajanju v zvezi z rusko umetnostno drsalko Kamilo Valijevo, pri kateri so potrdili prisotnost prepovedanega zdravila trimetzidin. O tem, ali bo lahko nastopila na olimpijski posamični tekmi, bo na nujni obravnavi odločilo Mednarodno športno razsodišče (Cas).

blm/kad
© STA, 2022