Ekvador razširil morski rezervat na Galapagosu

Quito, 15. januarja - Ekvador je včeraj severno od svojih Galapaških otokov vzpostavil nov obsežen morski rezervat. Tako je nastal tihomorski koridor do narodnega parka kostariškega Kokosovega otoka. Z novim rezervatom želijo ohraniti selitvene živalske vrste, kot so morski psi.

Ekvador, Galapaški otoki.
Galapaške otoke sestavlja 14 večjih in osem manjših otokov, na njih pa živi okoli 25.000 prebivalcev. Izredno in edinstveno rastlinstvo in živalstvo otokov sta pod Unescovo zaščito svetovne dediščine.
Otok Santa Cruz.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Novo območje so vključili v obstoječih 138.000 kvadratnih kilometrov rezervata, ki obstaja od leta 1998. Po novem tako meri izjemnih 198.000 kvadratnih kilometrov.

Galapaški morski rezervat, v katerem je prepovedan industrijski ribolov, je drugi največji na svetu. Na območju arhipelaga, ki je uvrščen na seznam svetovne naravne dediščine, so potrdili več kot 2900 morskih vrst.

Oblasti načrtujejo, da se bodo kasneje pridružila tudi zaščitena območja v sosednji Kolumbiji in Panami, s čimer bo nastal mednarodni morski biosferni rezervat.

mde/blm/blm
© STA, 2022