Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Umrla francoska fotografinja švicarskih korenin Sabine Weiss

Pariz, 29. decembra - V 98. letu starosti je umrla francoska fotografinja švicarskih korenin Sabine Weiss. Z Robertom Doisneaujem, Willyjem Ronisom, Edouardom Boubatom in Izisom je veljala za eno najvidnejših predstavnic francoskega fotografskega humanizma.

Francija, Pariz.
V 98. letu starosti je umrla francoska fotografinja švicarskih korenin Sabine Weiss. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je z Robertom Doisneaujem, Willyjem Ronisom, Edouardom Boubatom in Izisom veljala za eno najvidnejših predstavnic francoskega fotografskega humanizma.
Francoska fotografinja švicarskih korenin Sabine Weiss.
Foto: Wikipedija

Bila je pionirka na področju fotografije, ki je pozneje postala prepoznavna kot ulična fotografija. V svoj objektiv je lovila običajne ljudi, večinoma zunaj. Obenem je bila tudi iskana portretna fotografinja umetnikov. Med drugim je fotografirala skladatelje, kot sta Benjamin Britten in Igor Stravinski, priznanega violončelista Pabla Casalsa in francoskega slikarja Fernanda Legerja.

Njena dela so prikazovali na fotografskih razstavah po vsem svetu, obenem pa so tudi del stalnih zbirk najpomembnejših muzejev, kot so MoMa, newyorški Metropolitanski muzej in pariški Centre Pompidou.

jvo/kb
© STA, 2021