Kitajska ZDA obtožila ogrožanja varnosti v vesolju

Peking, 28. decembra - Peking je danes ZDA obtožil neodgovornega in nevarnega ravnanja v vesolju, potem ko je prišlo do dveh bližnjih srečanj med kitajsko vesoljsko postajo Tiangong in sateliti Starlink podjetja SpaceX Elona Muska.

Nemčija, Berlin.
Peking je danes ZDA obtožil neodgovornega in nevarnega ravnanja v vesolju, potem ko je prišlo do dveh bližnjih srečanj med kitajsko vesoljsko postajo Tiangong in sateliti Starlink podjetja SpaceX Elona Muska.
Ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk.
Foto: dpa/STA

Nova kitajska vesoljska postaja Tiangong je bila po navedbah Pekinga primorana izvesti določene manevre, da se je izognila trku z dvema od satelitov Starlink julija in oktobra letos, piše v dokumentu, ki ga je Peking ta mesec poslal uradu Združenih narodov za vesolje.

Po navedbah Kitajske sta incidenta predstavljala nevarnost za življenje ali zdravje astronavtov na krovu kitajske vesoljske postaje.

Kitajska je prav tako opozorila, da so članice pogodbe o vesolju, ki je temelj mednarodnega vesoljskega prava, odgovorne tudi za dejanja svojih nevladnih subjektov. V podjetju SpaceX se na obtožbe doslej še niso odzvali.

jga/mlj/sk
© STA, 2021