Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ imenoval člane programskega in nadzornega sveta RTVS

Ljubljana, 27. decembra - DZ je imenoval 13 članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija in pet novih članov nadzornega sveta javne radiotelevizije. Sklepe je DZ sprejel kljub opozorilom opozicijskih LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev, da so nezakoniti.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri med drugim obravnavajo predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, predlog zakona o debirokratizaciji ter predloge sklepov o imenovanju članov programskega sveta RTV Slovenija.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Mandatno-volilna komisija je namreč kot kandidate izbrala le kandidate SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS, medtem ko zakon o RTVS določa, da mora DZ upoštevati zastopanost strank v DZ.

O sklepih bi moral DZ glasovati že na seji 16. decembra, a se je predsednik DZ Igor Zorčič tedaj odločil, da jih zaradi nezakonitosti ne da na glasovanje. Danes pa je sejo vodil podpredsednik Branko Simonovič, ki je zavrnil predloge opozicije, naj ravna enako kot Zorčič.

Ker se Simonovič za prekinitev seje ni odločil, so poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP sejo protestno zapustili.

mo/gm
© STA, 2021