Susanne Weitlaner na čelu sosveta za slovensko narodno skupnost pri uradu avstrijskega kanclerja

Dunaj, 27. decembra - Na čelu sosveta za slovensko narodno skupnost pri uradu avstrijskega zveznega kanclerja bo naslednjih 12 mesecev predsednica Kulturnega društva člen 7 Susanne Weitlaner. Po rotacijskem sistemu ta položaj tokrat namreč pripada Slovencem na avstrijskem Štajerskem. Podpredsednik sosveta je postal predsednik Zveze slovenskih organizacij Manuel Jug.

Ljubljana, urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Predsednica kulturnega društva Člen 7 Susanne Weitlaner.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sosvet za slovensko narodno skupnost je omenjeno odločitev sprejel sredi decembra na svoji zadnji seji letos, ki je potekala virtualno. Takrat so tudi sprejeli predlog za porazdelitev finančnih sredstev za prihodnje leto ter podprli resolucijo glede elementarne pedagogike, je na spletni strani poročal slovenski spored avstrijske televizije ORF.

Avstrijska vlada na Dunaju je sicer lani ob obletnici plebiscita prvič v zadnjih 25 letih napovedala povišanje finančne podpore za avtohtone narodne skupnosti v Avstriji, tudi slovensko. Tej je namenila 3,9 milijona evrov, kar je največ med posameznimi manjšinami v Avstriji. Dodatno finančno podporo ob obletnici plebiscita, t. i. plebiscitni dar, v višini štirih milijonov evrov je namenila tudi deželi avstrijski Koroški.

Avstrijska vladi sicer še vedno ni sprejela novega zakona o narodnih skupnostih, s katerim naj bi uredili dvojezično šolstvo, skupno politično zastopstvo, manjšinske medije ter financiranje manjšine.

Avstrijska poslanka iz vrst Zelenih, koroška Slovenka Olga Voglauer je v nedeljo za Radio Slovenija izrazila pričakovanje, da bi lahko napredek glede omenjenega zakona v Avstriji dosegli v začetku prihodnjega leta, ko se bo sestala pristojna delovna skupina. Prihodnje leto naj bi prineslo tudi premike glede šolskega zakona za manjšine v Avstriji.

Slovenska narodna skupnost v ospredje postavlja prav učenje slovenščine na vseh stopnjah izobraževanja, vse od jasli do univerze.

Sosvet je svetovalni organ pri uradu avstrijskega kanclerja. Imajo ga vse uradno priznane narodne skupnosti v Avstriji.

mlj/jav
© STA, 2021