Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Umrla odvetnica, ki je zaslužna za pravico do splava v ZDA

Washington, 27. decembra - V 76. letu starosti je včeraj umrla ameriška odvetnica Sarah Weddington, ki je leta 1973 v sodnem primeru Roe proti Wadeu uspešno zagovarjala pravico do splava.

ZDA, Washington.
V 76. letu starosti je v nedeljo umrla ameriška odvetnica Sarah Weddington, ki je leta 1973 v sodnem primeru Roe proti Wadeu uspešno zagovarjala pravico do splava.
Ameriška odvetnica Sarah Weddington.
Foto: Wikipedija

Leta 1973 sta Weddingtonova in njena kolegica Linda Coffee v imenu tožnice Norme McCorvey - znane pod psevdonimom Jane Roe - vložili skupinsko tožbo proti okrožnemu tožilcu Dallasa Henryju Wadeu, s katero sta izpodbijali zakon ameriške zvezne države Teksas o prepovedi splava.

Tožba je na koncu prišla vse do vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da ustava ženskam zagotavlja pravico do splava in da jim je država ne more odvzeti.

Pravica do splava v ZDA ima številne nasprotnike, med njimi so tudi nekateri vrhovni sodniki. Ameriški predsednik Joe Biden je sicer 1. decembra zagotovil, da še naprej podpira sodno prakso Roe proti Wadeu, ki utemeljuje pravico do splava v ZDA.

jga/sk/sk
© STA, 2021