Proti vesolju odhaja teleskop James Webb

Kourou, 25. decembra - Teleskop James Webb naj bi po številnih težavah in preložitvah danes končno poletel v vesolje. Izstrelitev iz vesoljskega centra v Kourouju v Francoski Gvajani je predvidena ob 13.20 po srednjeevropskem času. Novi vesoljski teleskop naj bi nadomestil Hubblovega in znanstvenikom omogočil vpogled še dlje v vesolje.

Francoska Gvajana, Kourou.
Iz vesoljskega centra v Kourouju v Francoski Gvajani so izstrelili teleskop James Webb, ki naj bi nadomestil Hubblovega in znanstvenikom omogočil vpogled še dlje v vesolje.
Foto: dpa/STA

Za izstrelitev bo na voljo natanko 32 minut. Po izstrelitvi, če bo uspešna, pa bo treba počakati še približno šest mesecev, da bo vesoljski teleskop razgrnil sončne ščite in glavno ogledalo, umeril svoje instrumente, se ohladil in dosegel cilj, kjer bo deloval. Ta cilj je od Zemlje oddaljen skoraj 1,5 milijona kilometrov.

Skoraj devet milijard evrov vreden projekt, katerega začetki segajo v daljno leto 1989, je potekal pod vodstvom Nase, Evropske vesoljske agencije in kanadske vesoljske agencije.

ms/jga/ms
© STA, 2021