Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Levi Boric zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev v Čilu

Santiago de Chile, 20. decembra - Šele 35-letni levo usmerjeni kongresnik Gabriel Boric je v včerajšnjem drugem krogu predsedniških volitev v Čilu premagal desnega protikandidata, 55-letnega populista Joseja Antonia Kasta z večjo prednostjo, kot so mu napovedovale ankete. Kast je priznal poraz, potem ko je po 99 odstotkih preštetih glasov Boric prejel 56, Kast pa 44 odstotkov.

Čile, Punta Arenas.
35-letni levo usmerjeni kongresnik Gabriel Boric je v drugem krogu predsedniških volitev v Čilu premagal desnega protikandidata, 55-letnega populista Joseja Antonia Kasta z večjo prednostjo, kot so mu napovedovale ankete.
Foto: Xinhua/STA

Tudi odhajajoči predsednik, konservativni Sebastian Pinera je Boricu javno na televiziji ponudil vso podporo pri tranziciji. Potomec priseljencev s Hrvaške Boric bo položaj predsednika Čila namreč prevzel marca prihodnje leto.

Po razglasitvi njegove zmage se je na ulicah prestolnice Santiago de Chile zbralo na desettisoče Boricevih podpornikov. Smo enotni. Smo upanje. Smo več, ko smo skupaj. Gremo naprej! jim je po Twitterju sporočil prihodnji predsednik.

jav/rp/jav
© STA, 2021