Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Prizivno sodišče zavrnilo Trumpov poskus blokade predaje dokumentov preiskovalcem napada na kongres

Washington, 10. decembra - Zvezno prizivno sodišče v Washingtonu je včeraj zavrnilo poskus nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da kongresnim preiskovalcem prepreči dostop do dokumentov svoje vlade v zvezi z napadom svojih privržencev na kongres 6. januarja.

ZDA, Washington.
Podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa so 6. januarja 2021 nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Tričlanski senat prizivnega sodišča je na 68 straneh sodbe sklenil, da Trump ni z ničemer uspel utemeljiti tožbe. Ugotovilo je, da ima zakonodajna veja potrebo po dostopu do dokumentov, ki so relevantni za preiskavo napada nanjo in njeno ustavno vlogo v mirnem prenosu oblasti.

Kongresni preiskovalni odbor je od nacionalnih arhivov med drugim zahteval vse dokumente in druge informacije, ki zadevajo 6. januar. Trump je dejal, da uveljavlja izvršni privilegij predsednika ZDA in kongresu zavrača predajo dokumentov. Vendar pa ni več predsednik in Biden je odločil, da privilegija ni.

spo/rp/blm/spo
© STA, 2021