MNZ poziva britanske državljane k pravočasni vlogi za dovoljenje za začasno bivanje

Ljubljana, 9. decembra - Notranje ministrstvo vse britanske državljane in njihove družinske člane, ki bivajo v Sloveniji, poziva, naj pravočasno vložijo prošnjo za izdajo novega biometričnega dovoljenja za začasno prebivanje oziroma prošnjo za zamenjavo za novo biometrično dovoljenje za stalno prebivanje. Rok je 31. december.

Ljubljana.
Ministrstvo za notranje zadeve.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dosedanjim potrdilom, izdanim državljanom Združenega kraljestva in njihovim družinskim članom, ki niso državljani EU, namreč zaradi brexita 31. decembra poteče veljavnost.

Prošnjo lahko vložijo pri upravni enoti, na območju katere prebivajo. Postopek za izdajo dovoljenja poteka v skladu s pogoji iz sporazuma o britanskem izstopu iz EU. Dodatne informacije so dostopne na spletni povezavi: https://www.gov.si/en/registries/projects/brexit/

Sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz EU je začel veljati 1. februarja 2020. Z dnem izstopa Združenega kraljestva je to postalo "tretja država", zaradi česar za njegove državljane ne veljajo več enaki pogoji za prebivanje v državah EU kot pred izstopom.

Sporazum o izstopu je predvidel določeno prehodno časovno obdobje, do katerega morajo britanski državljani, ki prebivajo v EU, urediti dovoljenje za prebivanje. Rok za ureditev statusa v Sloveniji je prav 31. december 2021.

blm/spo/ms/sk
© STA, 2021