Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Simptomi diseminiranega plazmocitoma neznačilni, optimizem zbuja zdravljenje s celično terapijo

Ljubljana, 8. decembra - Bolezenski znaki maligne krvne bolezni diseminiranega plazmocitoma so neznačilni, za dokončno potrditev diagnoze pa je potrebna preiskava kostnega mozga, je na današnjem spletnem omizju, ki ga je pripravilo Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo v sodelovanju s STA, povedal hematolog iz UKC Ljubljana Luka Čemažar.

Ljubljana.
Izobraževalno srečanje o diseminiranem plazmocitomu z Natašo Fikfak, Matjažem Severjem, Luko Čemažarjem, Klaro Štrancar, Petrom Prezljem in Dragom Ivanušo.
Foto: STA

Zdravljenje poteka s kombinacijo bioloških zdravil in klasične kemoterapije, ena od možnosti pa je tudi presaditev kostnega mozga.

Po besedah vodje transplantacijske dejavnosti na Kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana Matjaža Severja veliko obeta celična terapija. Rezultati študij kažejo, da je ta vsaj dvakrat bolj uspešna od ostalih oblik zdravljenja.

Ob trenutnih postopkih za pridobitev dovoljenj Sever ocenjuje, da bi pri nas s celično terapijo za bolnike s plazmocitomom lahko začeli v letu 2023.

miv/mo/mo
© STA, 2021