Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Z mednarodnim projektom do novih priložnosti za razvoj vinarstva

Vipava, 7. decembra - Univerza v Novi Gorici in Občina Ajdovščina sta sredi mednarodnega projekta Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona pridelava fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost. Partnerji projekta želijo s pomočjo sodelovanja in krepitvijo zmogljivosti prispevati k dvigu prepoznavnosti lokalnih vin in jabolčnih vin.

Vipava, pred Lanthierijevim dvorcem.
Izjava po spletni konferenci v okviru projekta Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost.
Vodja projekta Lorena Butinar.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Projekt naslavlja problematike izseljevanja s podeželja, bega možganov in slabo razvitega lokalnega gospodarstva, s katerimi se srečujejo podeželske regije v srednji in vzhodni Evropi. Izbrana podeželska območja so Vipavska dolina v Sloveniji, Slavonija na Hrvaškem, Tikveš v Severni Makedoniji in Hardanger na Norveškem.

Cilj projekta je spodbuditi razvoj podeželja z izboljšanjem skupnih raziskovalnih zmogljivosti in širjenjem znanja, povezanega s pristopom za proizvodnjo vina in jabolčnega vina.

rr/zc/kk
© STA, 2021