Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 6. decembra - Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1400 metrov, tretje stopnje, nižje pa večinoma zmerna, druge stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Kranjska Gora.
Zasnežena Kranjska Gora.
Pogled na Razor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nevarna so strma pobočja nad gozdno mejo, kjer se lahko prožijo posamezni manjši plazovi suhega snega. Zlasti to velja za področja, kjer je sneg padel na tršo, skorjasto podlago. Nevarna so tudi mesta z napihanim snegom, zaradi vetra spremenljive smeri lahko na vseh straneh. Klože je nov sneg prekril, zato je nevarnost težko prepoznati. Predvsem na mestih, kjer je novega snega manj, lahko že pod manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz kložastega snega.

V nedeljo je v gorah snežilo, južneje ter v spodnjem Posočju se je meja sneženja sprva dvignila tudi nad 1100 metrov nadmorske višine. Pod okoli 1300 metrov je bil sneg moker, višje pa suh. Zapadlo ga je od 10 do okoli 30 centimetrov. Sprva je pihal jugozahodnik, nato severni do vzhodni veter, ki je predvsem na vetru izpostavljenih legah novi sneg močno spihal, nastale so nove klože. Novi sneg je rahel in mehak, pod njim je ponekod skorja. Snežna odeja snega do dolin.

Danes čez dan se bo od zahoda razjasnilo. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodne do severne smeri. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Nulta izoterma se bo čez dan dvignila do nadmorske višine okoli 900 metrov. V sredo bo sprva precej jasno, čez dan bo oblačnost od zahoda naraščala. Popoldne bo v Julijcih in zahodnih Karavankah začelo snežiti. Krepil se bo južni in jugozahodni veter. Nulta izoterma se bo dvignila do nadmorske višine med 1000 in 1200 metrov. V noči na četrtek se bodo padavine okrepile in v četrtek zjutraj večinoma ponehale. Ohladilo se bo.

Sneg bo zaradi hladnega vremena v gorah ostal suh, le počasi se bo preobražal in sesedal. Nastajali bodo novi zameti zaradi vetra, danes in v torek predvsem na vetru bolj izpostavljenih legah za severni in vzhodni veter, v sredo pa bo jugozahodnik precej močan, zato bodo vetru izpostavljene tudi sicer bolj zatišne lege. Nekoliko se bo segrelo in v nižjih legah sredogorja se bo vrhnja plast snega nekoliko sesedla. Višje bo temperatura ostala pod ničlo. Do vključno srede bodo plazovne razmere ostajale zahtevne predvsem zaradi napihanega snega, glavna nevarnost bodo klože. Do četrtka zjutraj pa pričakujemo zlasti v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah od 30 pa do več kot 50 centimetrov snega, drugod ga bo v smeri proti vzhodu hitro vse manj. Veter in novi sneg bosta poslabšala plazovne razmere.

la/la
© STA, 2021